Shadow Of Fire
ZAT 23/03/2024 – 19:45

ほかげ

Met ‘Shadow of Fire’ kunnen we de nieuwste film van Shinya Tsukamoto aankondigen. Na zijn eerdere bezoeken aan zowel Japan-Square als het filmfestival van Gent, hebben we een speciale band opgebouwd met deze getalenteerde filmmaker, en we zijn verheugd om zijn meest recente werk te presenteren.

‘Shadow of Fire’ is eigenlijk een onderdeel van Tsukamoto’s oorlogstrilogie, samen met ‘Fires On the Plain’ (Film Fest Gent 2016) en ‘Killing’ (Japan Square 2019).

Shadow of Fire onderzoekt het leven van Japanse burgers direct na de Tweede Wereldoorlog. De film combineert elementen van een kamerdrama en een roadmovie, en het verhaal draait om een kleine jongen (gespeeld door Ouga Tsukoa)  die opgroeit te midden van onvoorstelbare ontberingen.

Opnieuw neemt Tsukamoto ons mee op een intense en visueel verbluffende reis. Met zijn kenmerkende stijl en ongeëvenaard regietalent creëert hij een meeslepende wereld vol mysterie en intrige. 

Het verhaal speelt zich onder andere af in een vervallen ramenrestaurant waar een vrouw (gespeeld door Shuri) haar lichaam verkoopt om geld te verdienen. Een jonge soldaat zoekt bij haar troost, maar zijn behoefte aan comfort gaat verder dan lust. Hij probeert een relatie op te bouwen met de vrouw en het kleine jongetje dat haar elke nacht bezoekt. Door de verwoestingen van bombardementen hebben ze geen familie meer

“Shadow of Fire” doet denken aan de meesterwerken van Kaneto Shindô en onderzoekt de fragiele geest van gewone mensen die worstelen met buitengewoon geweld.

Voor degenen die al bekend zijn met het werk van Tsukamoto, zal ‘Shadow of Fire’ een nieuwe mijlpaal zijn in zijn indrukwekkende carrière. Maar ook voor degenen die nog niet bekend zijn met zijn films, is dit een uitgelezen kans om kennis te maken met het werk van een ware visionair.

Dit is hoedanook een unieke gelegenheid om de magie van Shinya Tsukamoto’s regie en het meeslepende acteerwerk te ervaren. Mis het niet en sluit je aan bij ons in de warme band die we hebben met deze geweldige filmmaker.

Boodschap vanwege de regisseur: 

Shadow of Fire shares themes explored in my last two films: Fires on the Plain and Killing.
How war affects people. The abject horror of taking lives. I pursued these themes in Killing which is about samurai at the end of their rule. Fires on the Plain told a story about Japanese soldiers on the frontline in the Philippines during World War II. In my latest film, I revisit these themes through the chaos of the black market immediately after the war.
It’s about a fire and the everchanging shadows it casts on its surroundings. I turned my full attention to the people dwelling in the shadows. The working title of the film was, “The Post-War Project”. As the world takes a step backward from peace, I felt compelled to make this movie, as a prayer.

Shinya Tsukamoto

Year: 2023
Director: Shinya Tsukamoto
Language: Japanese
Subtitles: English
Length:  95 min

TICKETS:  SHADOW OF FIRE
FILM ALGEMEEN € 12
FILM REDUCTIE € 10

AWARD: 

  • Venice Film Festival – Nominee – Best Film 
  • Venice Film Festival – Winner – Netpac Award for Shinya Tsukamoto