Yudo: The Way of the Bath
DON 21/03/2024 – 19:30

湯道

Hou je van baden? Ken je de Japanse “Onsen”, die prachtige natuurlijke warmwaterbaden? Maar wist je dat er naast die natuurlijke pareltjes ook gewone publieke badhuizen zijn? Ze heten “sentō” en hoewel ze wat aan populariteit hebben verloren door de opkomst van eigen badkamers, zijn ze nu helemaal terug en hotter dan ooit! Deze film draait om zo een sentō badhuis, en dan nog wel eentje dat op traditionele wijze verwarmd wordt – met een houtvuur, zoals in het Showa-tijdperk (1926-1989).belgie

Stel je een wereld voor waarin baden een serieuze en absurde kunstvorm is, waarbij generaties van ‘badmeesters’ de esthetische en spirituele diepten van het o-furo (bad) verkennen. Welkom in de kalmerende, lichtjes excentrieke realiteit van yudō, oftewel “de weg van het bad”!
Maak kennis met Marukin, een schattige sentō in een naamloos stadje, gerund door de altijd serieuze Goro (Gaku Hamada) en geholpen door de vrolijke Izumi (Kanna Hashimoto). Hun rustige leventje wordt op zijn kop gezet wanneer Goro’s broer, de mislukte architect Shiro (Toma Ikuta), opduikt met sloopplannen voor het badhuis. De eigenaardige stamgasten zorgen voor hilariteit terwijl ze proberen om dit gekke plan te dwarsbomen!

“Yudo: The Way of the Bath” is niet alleen een film over baden, maar ook een duik in folklore, tradities en echte waarden. Als een hilarische spiegel van de realiteit, met een spannende twist zoals we deze rond de Studio Skoop hebben gehad en de vraag of de unieke identiteit behouden kan blijven. Wat is er echt belangrijk voor de personages? Het verhaal rond de overname van de Studio Skoop kent uiteraard een happy end, maar zal dat ook zo zijn voor de twee broers en hun pittoreske sentō? Deze film neemt je mee op een meeslepende, intrigerende en bijna herkenbare reis vol reflectie.

“Yudo:The Way of the Bath” is echt een hartverwarmende komedie van regisseur Masayuki Suzuki die een ode brengt aan de Japanse sentō. Met een prachtige enscenering van de badhuizen uit het Showa-tijdperk en een sterke cast, waaronder Gaku Hamada, Kanna Hashimoto en Toma Ikuta, biedt de film een visueel genot en komische momenten. Suzuki’s regie neemt de kijkers mee op een nostalgische reis naar de esthetiek en betekenis van het baden in deze traditionele openbare baden.
Vlei je dus neer in een bioscoopstoel van de Studio Skoop en dompel je onder in dit verhaal dat je, alsof je een sentō-bad zou nemen, volledig tot rust zal brengen, jouw (lach-) spieren zal kalmeren en jouw zorgen eventjes zal doen wegsmelten. Geniet van deze pure ontspanning!

Year: 2023
Director: Masayuki Suzuki
Language: Japanese
Subtitles: English
Length:   126 min

TICKETS: YUDO: THE WAY OF THE BATH
FILM ALGEMEEN € 12
FILM REDUCTIE € 10

 

Release-informatie:

Wereldpremière: Hawai’i International Film Festival  (november 2022)
Release in Japan: 23 Februari 2023
Europese première: Udine Far East Film Festival  (April 2023)

AWARD:

Udine Far East Film Festival: 2023 Winnaar Publieksprijs
Udine Far East Film Festival: 2023 Nominee Best Screenplay for Kundō Koyama

yudo-poster