Talking The Pictures

Stomme film! Het klinkt niet als het begin van het beste verkooppraatje voor de première van de 11de editie van Japan-Square Filmfestival. Maar het is wel degelijk het onderwerp van Talking The Pictures. Al hebben we het wel over de beginperiode van de cinema toen films nog geen soundtrack hadden. Stille film dus.

In Talking The Pictures draaien we de klok ongeveer 100 jaar terug. Naast live muziek werden stomme films in Japan begeleid door een benshi, een verteller die naast het scherm stond en zorgde voor inleiding en stemmenwerk. Talking The Pictures volgt de jonge Shuntaro die droomt van een carrière als benshi, maar gaandeweg op een iets minder glorieus pad belandt.

Deze film die het midden houdt tussen drama en komedie is een unieke tribute aan een glorieus en verloren hoofdstuk uit de Japanse filmgeschiedenis. Regisseur Masayuki Suo ken je van zijn twee award-winnende films Sumo Do, Sumo Don’t (1992) en Shall We Dance? (1996).

Jaar: 2019
Regisseur: Masayuki Suo
Taal: Japans
Ondertitels: Engels
Duur: 126 min
Awards: 8 nominaties Japan Academy Film Prize 2020 o.a. Regisseur van het jaar en screenplay van het jaar (uitreiking 6 maart 2020)