Luk Van Haute

Luk Van Haute is onze vaste waarde tijdens het filmfestival. Reeds 14 jaar licht hij onze films op boeiende wijze toe en geeft ons filmfestival een extra cachet.

Luk Van Haute (1963) studeerde Japanse literatuur aan de Universiteit van Tokio en promoveerde op het werk van Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë. Naast Oë vertaalde hij Haruki Murakami, Soseki Natsume, Yoko Ogawa en heel wat andere auteurs. In 2015 ontving hij de Filter Vertaalprijs voor de door hem samengestelde bloemlezing Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen

In Tokio werkte Van Haute ook een tijdlang voor een filmproductiemaatschappij en leerde zo de Japanse filmwereld van binnenuit kennen. Op verschillende filmfestivals doet hij al jaren podiuminterviews met Japanse regisseurs. Hij is auteur van de non-fictie boeken Japan: schetsen uit het leven en Revival van de Japanse film, en van tal van artikelen over de Japanse cultuur en samenleving voor diverse kranten en tijdschriften. Hij heeft over die onderwerpen ook gedoceerd aan de Universiteiten van Leiden en Leuven en is momenteel gastprofessor aan de UGent.