Onze Sprekers

Luk Van Haute

Luk Van Haute is onze vaste waarde tijdens het filmfestival. Reeds 9 jaar licht hij onze films op een zeer boeiende wijze toe en geeft ons filmfestival een extra cachet.Kopie-van-Copyright-Pieter-De-Maertelaere(4)

Luk Van Haute (1963) studeerde Japanse literatuur aan de Universiteit van Tokio en promoveerde op het vroege werk van Nobelprijswinnaar Kenzaburo Oë. Naast Oë vertaalde hij onder meer Haruki Murakami, Soseki Natsume en Yasunari Kawabata. In 2015 ontving hij de Filter Vertaalprijs voor de door hem samengestelde bloemlezing Liefdesdood in Kamara en andere Japanse verhalen.

In Tokio werkte Van Haute ook een tijdlang voor een filmproductiemaatschappij en leerde zo de Japanse filmwereld van binnenuit kennen. Op verschillende filmfestivals doet hij al jaren tolkwerk en podiuminterviews met Japanse regisseurs. Hij is auteur van het boek Revival van de Japanse film en tal van artikelen over de Japanse cultuur en samenleving voor diverse kranten en tijdschriften. Hij heeft over die onderwerpen ook gedoceerd aan de Universiteiten van Leiden, Leuven en Gent.

Momenteel werkt hij aan een non-fictie boek over Japan, gebaseerd op ruim dertig jaar ervaringen, belevenissen en ontmoetingen.

Deze editie zal Luk Van Haute onze openingsfilm Her Love Boils Bathwater op woensdag 14/03 voor zijn rekening nemen.

 


 

Eiji Uchida

Eiji-UchidaEiji Uchida is geboren in Rio in Brazilië. Zijn moeder is Japans en hij keerde in zijn kinderjaren terug naar Japan. Voor hij besloot films te gaan maken werkte hij als journalist voor verschillende kranten. In 2004 schreef en regisseerde hij zijn eerste film Gachapon. Zijn vorige film Lowlife Love (2016) kon je vorig jaar al bewonderen op het Film Fest Gent.

Dit jaar zal hij er op ons festival bij zijn voor zijn film Love & Other Cults en zal hij ook een Q&A verzorgen. Zo kan je zelf te weten komen wat de ups en downs zoal zijn in de Japanse filmindustrie.

 


 

Tim Deschaumes

tim
Tim Deschaumes  is stafmedewerker ICT, mediawijsheid en film bij Vormingplus. Als cinefiel verdiept hij zich vooral in filmesthetiek en filmgeschiedenis, met focus op ‘art cinema’ en Japanse cinema. Hij geeft ook filmintroducties en -lezingen bij de Vlaamse Dienst voor Filmcultuur, Cofib en PostX. Hij schrijft over film in De Geus en photogenie.be.

Op dit moment maakt hij samen met Ive Verdoodt een website die teksten, foto’s en fragmenten van bekende en onbekende films uit de geschiedenis verzamelt.

Tim Deschaumes Verzorgt de introductie tijdens Tokyo Vampire Hotel op donderdag, alsook de laat avond film Dynamite Graffiti op vrijdag. 

 


 

Elbrich Fennema


Elbrich Fennema studeerde Japans aan de Universiteit Leiden. Van 1984 tot 1993 woonde ze in Tokio, vanwaaruit ze correspondent was voor de radio (BRT, NCRV, NOS, TROS, VARA), het NRC Handelsblad en de GDP. Ze publiceerde ook in Japanse media en was commentator bij Japanse tv-programma’s. Hierna keerde ze terug naar Nederland en schreef ze het boek Hoe Japan Werkt (1996). Na dit boek verlegde ze haar focus naar tuin en keuken en schreef ze over deze thema’s in tijdschriften als Ode, AD-magazine, Home & Garden en Groei en Bloei. In 2007 publiceerde ze haar kookboek Gescheiden, wat nu? 80 recepten voor eiwitten en eidooiers.

Ze vertaalt ook de romans van Haruki Murakami en vertaalde samen met Luk Van Haute zijn nieuwste boek De moord of Commendatore. Dit zware werk wisselt ze af met het project ‘het Landje van De Boer’, waarmee ze (moes)tuinieren wil promoten.

Vrijdag 16/3 verwelkomen we Elbrich Fennema voor de introductie & Q&A van Dreaming Murakami

 


 

Lennart Soberon

Lennart
Lennart Soberon is een doctoraatstudent en assistent binnen de Communicatiewetenschappen aan de Universiteit Gent. Hij assisteert bij de vakken Filmgeschiedenis en esthetiek, Filmanalyse en Mediageschiedenis. Zijn onderzoek gaat over de representatie van ‘de vijand’ in Amerikaanse actiefilms. Hij is ook de co-founder van Kinoautomat, een filmblog en discussieplatform dat de lokale cinefiel waarschijnlijk wel zal kennen.

Tijdens deze editie verzorgt Lennart de introductie voor Memoirs of a Murderer en Close Knit, alsook zal hij curator van ‘dienst’ zijn bij Love & Other Cults.

 


 

Marc Bussens

Marc-Bussens-van-UFK-copyright-Japan-Square-vzw
Marc Bussens is een Belgisch journalist en sinds januari 2017 voorzitter van de UFK (Unie van de Filmkritiek) en de UCC (Union de la Critique de Cinéma ).
Begin jaren zeventig zette hij zijn eerste stappen als filmrecensent bij de Gazet van Antwerpen. Vervolgens was hij decennialang als filmcriticus verbonden aan Het Volk, Het Nieuwsblad en De Standaard. Hij verzorgde bovendien lang de filmrubrieken voor de Zone 09/ – Zone 03/ en Zone 02/ die hij tevens coördineerde. Hij leverde film bijdragen voor onder meer de tijdschriften Filmgids, Cinema Magazine, Cinescoop, Promenade, Cinefeel, Videonews, Artsenkrant, Vertigo, Filmmagie en Première (Nederland).
Momenteel is hij (freelance) aan de slag bij Centrum voor Filmcultuur (CFC), het tijdschrift FILM en het digitale filmblad SNAPSHOTS.

Marc Bussens zal de Q&A na afloop van Dreaming Murakami op vrijdag in goede banen leiden.


 

Jekaterina Bält

JekaterinaJekaterina Bält is een freelance tolk bij Waran Translations en een vertaalster bij Cross Infinite World.  Geboren in Estland, zij spreekt vloeiend Russisch, Nederlands, Japans en Engels. Sinds zij haar diploma Japanologie heeft behaald aan Universiteit Gent is zij betrokken bij talrijke technische en andere tolkopdrachten, alsook bij coördinatie en ondersteuning van culturele evenementen, waaronder hulp bij FFG 2016. Dit jaar werd ze benoemd tot International Ambassador van Kanazawa, de zusterstad van Gent.

Jekaterina Bält is tolk voor Eiji Uchida, regisseur van Love&Other Cults